Για την αντιπυρική προστασία
Για άλλη μια χρονιά η χώρα κάηκε!
Η πυροπροστασία αποτελεί άμεση προτεραιότητα, όρο και προϋπόθεση για την ασφάλεια κατοίκων και περιουσιών. Το κράτος όμως συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, να μην λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, να μην ενισχύει ουσιαστικά με μέσα και προσωπικό την πυροσβεστική.
Η Ανατολική Θεσσαλονίκη αποτελεί περιοχή στην οποία, όπως είναι γνωστό, την τελευταία 20ετία υπήρξε έντονη ανοικοδόμηση και κατά συνέπεια μετεγκατάσταση σημαντικού αριθμητικά πληθυσμού. Η μετεγκατάσταση αυτή έγινε κυρίως εντός των σημερινών διοικητικών ορίων των δήμων Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας – Χορτιάτη. Η σημαντική πληθυσμιακή αύξηση είχε ως συνέπεια τη ραγδαία αύξηση των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων και τη δημιουργία αντίστοιχων δομών και υποδομών. Στην περιοχή μας υπάρχουν:
- βιομηχανικές περιοχές όπως της Θέρμης και του Λακκώματος. ۣ
- Μεγάλα εμπορικά κέντρα με επισκεψιμότητα χιλιάδων ανθρώπων ημερησίως.
- Πολυπληθή εκπαιδευτικά ιδρύματα δημόσια και ιδιωτικά όλων των βαθμίδων. Μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και οίκοι ευγηρίας. ۣ
- Διάσπαρτες μονάδες επεξεργασίας βιοτεχνικής, αγροτικής και κτηνοτροφικήςπαραγωγής. ۣ
- Στρατιωτικές μονάδες και πολεμικό αεροδρόμιο.
- Τόποι θρησκευτικής λατρείας και μοναστηριακά συγκροτήματα. ۣ
- Ο ορεινός όγκος του Χορτιάτη, με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα, ο οποίος εκτείνεται από τα όρια των δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης προς τα γεωγραφικά όρια των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης,
Η περιοχή, με όλες αυτές τις υποδομές, ουσιαστικά παραμένει απροστάτευτη από πυρκαγιές, καθώς οι πλησιέστερες δομές πυροπροστασίας είναι ο 3ος πυροσβεστικός σταθμός του Δήμου Θεσσαλονίκης και τα Πυροσβεστικά κλιμάκια Λαγκαδά και Σταυρού. Μάλιστα τα τελευταία 11 χρόνια περικόπηκε 1,2 δις ευρώ από τις πιστώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, γεγονός που ευνόησε την αποσάθρωση του κατασταλτικού μηχανισμού πυροπροστασίας.
Η κατάσταση στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
O φετινός προϋπολογισμός για αποψιλώσεις και καθαρισμούς ακόμα και του δάσους του Σειχ-Σου και των τεραστίων εκτάσεων του Δήμου είναι μόλις 70.000 ευρώ, την στιγμή που για τον αποχιονισμό δίνονται 350.000 ευρώ και παραπάνω κάθε χρόνο, χιονίσει, δεν χιονίσει.
Η Διοίκηση Καϊτεζίδη όχι μόνο δεν αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις της χρηματοδότησης, τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικό και προσωπικό της Πυροσβεστικής, το γεγονός ότι πολλές αρμοδιότητες καλύπτονται από εθελοντές, την εμπορευματοποίηση της Γης και των δασών, αλλά ακολουθεί την πάγια τακτική της της ωραιοποίηση της κατάστασης. Με δελτία τύπου, φωτογραφίες και βαρύγδουπους τίτλους τονίζει ότι ο Δήμος μπορεί να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.
Με την φωτιά δεν παίζουμε!
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης επανειλημμένα έχουν αναδείξει το ζήτημα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το ζήτημα της πυρασφάλιας πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου. Στις εκλογές στις 8 Οκτωβρίου, δυναμώνουμε τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Δυναμώνουμε την διεκδίκηση για:
- Να εξασφαλιστεί έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και Ο.Τ.Α.
- Να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό.
- Να καταργηθεί η αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, που ισχύει από το 1998 και διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή της πυρκαγιάς.
- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο κρατικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης.
- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.
- Να γίνουν προσλήψεις για μόνιμες θέσεις, με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, και να καταργηθεί το αντιλαϊκό – αντεργατικό καθεστώς της εποχικής εργασίας.
- Για δημιουργία μιας κεντρικής πυροσβεστικής υπηρεσίας Α ́ Τάξης με έδρα το Δήμο της Θέρμης, συνεπικουρούμενης από δύο πυροσβεστικούς σταθμούς τουλάχιστον Γ ́ τάξης με έδρα τη Νέα Μηχανιώνα και το Πανόραμα.