ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 7-4-2021

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 7-4-2021

ΠΡΟΣ:
— Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη.
— Τους Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας-Χορτιάτη θεωρεί απαράδεκτη την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τρεις περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Αχαία, Κοζάνη) από το μέτρο ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Το λιανεμπόριο, οι αυτοαπασχολούμενοι και “μικροί” των κλάδων εμπορίου και εστίασης, στο Δήμο μας και συνολικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οδηγούνται – σε μεγάλο ποσοστό – σε συρρίκνωση και λουκέτα εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων λοκντάουν. Ακόμη και στην περίπτωση λήξης των περιοριστικών μέτρων θα κληθούν να υποστούν τις συνέπειες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας-Χορτιάτη ζητά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από το κράτος ώστε να λειτουργήσουν ΑΜΕΣΑ και με ασφάλεια τα μαγαζιά και να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο ενόψει των γιορτών του Πάσχα.

Η σύσταση της κυβέρνησης για “ψυχραιμία” και η οικονομική ενίσχυση που εξήγγειλε είναι ανεπαρκέστατη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο εμπόριο, με θύματα πρωτίστως τους “μικρούς” των κλάδων αυτών και, ασφαλώς, τους χιλιάδες εργαζόμενους που βιώνουν ή απειλούνται με ανεργία, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, απώλεια και των τελευταίων δικαιωμάτων που τους είχαν απομείνει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας-Χορτιάτη, πέραν των ήδη εξαγγελθέντων μέτρων πρόσκαιρης ελάφρυνσης του εμπορίου, ζητά:

  • Την άμεση και αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
  • Το άνοιγμα των μαγαζιών με ταυτόχρονη λήψη υγειονομικών μέτρων (μαζικά τεστ, clickaway, clickinside).
  • Την άμεση οικονομική ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων με χορήγηση από κράτος αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους με συνολικά ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ για το 2019, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, για κάθε μήνα από τον Οκτώβριο του 2020 και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Η αποζημίωση αυτή να απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου, να είναι ακατάσχετη και να μην συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο, νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, οργανισμούς τοπικής διοίκησης.
  • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη, πρόστιμα κ.λ.π, που εισπράττονται απευθείας από το δήμο ή μέσω των λογαριασμών ενέργειας οι άνεργοι, οι ημι-απασχολούμενοι σε κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε “αναστολή σύμβασης” από την έναρξη της πανδημίας και για όσο διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της εργασίας, των δικαιωμάτων και της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζόμενων.

7/4/2021

Προηγούμενο ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Ενημερωθείτε

Οδυσσέας Μαάιτα

Υποψήφιος Δήμαρχος

2024 © Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας-Χορτιάτη