Την ετοιμότητα του Δήμου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ανακοίνωσε η διοίκηση του Δήμου.
Δυστυχώς ο Δήμαρχος κ. Καϊτεζίδης συνεχίζει με την τακτική της ωραιοποίηση της κατάστασης. Με συσκέψεις, βαρύγδουπους τίτλους και φωτογραφίες τονίζει ότι ο Δήμος μας βρίσκεται “𝚺𝛆 𝛂𝛑ό𝛌𝛖𝛕𝛈 𝛆𝛕𝛐𝛊𝛍ό𝛕𝛈𝛕𝛂 𝛂𝛌𝛌ά 𝛋𝛂𝛊 𝛆𝛑𝛊𝛗𝛖𝛌𝛂𝛋ή για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών”. Δεν κάνει όμως λόγο για το αντικειμενικό γεγονός ότι ο φετινός προϋπολογισμός για αποψιλώσεις και καθαρισμούς ακόμα και του δάσους του Σειχ-Σου και των τεραστίων εκτάσεων του Δήμου είναι μόλις 70.000 ευρώ, την στιγμή που για τον αποχιονισμό δίνονται 350.000 ευρώ και παραπάνω κάθε χρόνο, χιονίσει, δεν χιονίσει.
Τα Σεμινάρια προσομοίωσης φυσικών καταστροφών και ο συντονισμός είναι αναγκαία, όμως δεν αρκούν. Χρειάζονται μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα όπως: -Να εξασφαλιστεί έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και Ο.Τ.Α.
-Να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό.
-Να καταργηθεί η αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, που ισχύει από το 1998 και διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή της πυρκαγιάς.
-Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο κρατικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης.
– Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.
-Να γίνουν προσλήψεις για μόνιμες θέσεις, με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, και να καταργηθεί το αντιλαϊκό – αντεργατικό καθεστώς της εποχικής εργασίας.
Στην περιοχή του Δήμου μας την τελευταία 20ετία, υπήρξε έντονη ανοικοδόμηση και κατά συνέπεια μετεγκατάσταση σημαντικού αριθμητικά πληθυσμού. Η σημαντική πληθυσμιακή αύξηση είχε ως αναμενόμενη συνέπεια τη ραγδαία αύξηση των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων και τη δημιουργία αντίστοιχων δομών και υποδομών. Η περιοχή μας ουσιαστικά παραμένει απροστάτευτη από πυρκαγιές, καθώς η πλησιέστερη δομή πυροπροστασίας είναι ο 3ος πυροσβεστικός σταθμός του Δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό 25ης Μαρτίου.
Καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη η άμεση κάλυψη των αναγκών πυροπροστασίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και ο επανασχεδιασμός του γενικότερου πλαισίου πυροπροστασίας και δασοπροστασίας του Νομού. Η ύπαρξη όλων αυτών των δεδομένων, προϋποθέτουν την δημιουργία μιας κεντρικής πυροσβεστικής υπηρεσίας Α ́ Τάξης με έδρα το Δήμο της Θέρμης, συνεπικουρούμενης από δύο πυροσβεστικούς σταθμούς τουλάχιστον Γ ́ τάξης με έδρα τη Νέα Μηχανιώνα και το Πανόραμα.