Η παραλία του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη συμπεριλαμβάνεται στην ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που προβλέπει τον επανασχεδιασμό χρήσεων γης, όρων δόμησης και προτάσεις για μια μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων κατά μήκος περίπου των 40 χλμ του παραλιακού μετώπου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Οι παρεμβάσεις αφορούν περιοχές 7 δήμων (Δήμοι Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού), από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι η παράδοση προς εκμετάλλευση από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους περιοχών-φιλέτων, όπως για παράδειγμα η μαρίνα της Καλαμαριάς και η ένταξη του παραλιακού μετώπου στον συνολικότερο σχεδιασμό και τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας (μεταφορά εμπορευμάτων προς Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, λιμάνι, τρένα κλπ.).
Ο σχεδιασμός για το παραλιακό μέτωπο είναι συνέχεια του σχεδιασμού στην ευρύτερη περιοχή και πρέπει να τον δούμε μαζί και με άλλα έργα στη περιοχή, όπως την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, το σχέδιο ανάπλασης και εμπορευματοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά (Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά), το σχέδιο για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στη Τούμπα.
Με βάση τις αρχικές τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής στην παραλία της Πυλαίας σχεδιάζεται η κατασκευή μαρίνας με δυνατότητες ελλιμενισμού μεγάλων σκαφών και κτήρια για τη στήριξη της λειτουργίας της μαρίνας αλλά και την εμπορική τους χρήση.
Πρόκειται για έργο που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των δημοτών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή και που μόνο στόχο έχει την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Είναι ένα έργο το οποίο, όταν και αν γίνει, θα κοστίζει ακριβά, αφού η περιοχή παρουσιάζει προβλήματα σε σχέση με αβαθή νερά στον χώρο που σχεδιάζεται να γίνει και θα χρειάζεται συνεχή εκβάθυνση (κάθε 2-3 χρόνια) που έμμεσα θα καλείται ο Δήμος να επωμιστεί το κόστος αυτό.
Διεκδικούμε:
- Ο χώρος να μη δοθεί σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, αλλά να διαμορφωθεί ένας δημόσιος χώρος αναψυχής, άθλησης κλπ… για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη πρόσβαση για τον λαό, ένας χώρος που θα στοχεύει στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών.
- Άμεσο καθαρισμό όλης της παραλίας, περί τα 4,5 χλμ., αφού έχει παραχωρηθεί ολόκληρη στον Δήμο από τα όρια του ΑΠΘ μέχρι την περιφερειακή τάφρο.
- Τη μετεγκατάσταση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε χώρο με τις κατάλληλες χρήσεις γης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των υφιστάμενων ναυπηγείων και με εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των εργαζομένων.
- Την οριοθέτηση του αιγιαλού.