Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Το σύστημα Υγείας πρέπει να αντιστοιχίζεται με όλες τις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, οι οποίες οφείλουν να παρέχονται καθολικά και δωρεάν με ευθύνη του κράτους.

Η πραγματικότητα είναι τρομακτική. Τα νοσοκομεία της πόλης είναι υποστελεχωμένα. Ο χρόνος αναμονής για ραντεβού και χειρουργεία είναι τεράστιος. Την ίδια στιγμή προωθούνται τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία επί πληρωμή.

Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών με την ταυτόχρονη ισχυροποίηση των επιχειρηματικών ομίλων της ιδιωτικής υγείας, την δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και την αύξηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών του λαού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο στα τρία χρόνια πανδημίας

Στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη κατοικούν 72384 άνθρωποι και δεν έχουμε κανένα Κέντρο Υγείας. Στην Περιοχή της Πυλαίας και του Πανοράματος έχουν κλείσει ακόμα και τα ιατρεία του ΙΚΑ που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες συνταγογράφησης. Στον Χορτιάτη και το Φίλυρο τα ιατρεία υπολειτουργούν.

Η στάση της δημοτικής αρχής.

Η διοίκηση Καϊτεζίδη δεν έθεσε ποτέ το ζήτημα της υποβάθμισης της υγείας στο Δήμο μας. Το αντίθετο κινήθηκε στη λογική στήριξης του ιδιωτικού τομέα με την σύμπραξη με ιδιωτικές κλινικές και διαμόρφωση τάχα εκπτωτικών προγραμμάτων για τους δημότες.

Προωθεί με άλλους δήμους το πέρασμα του τομέα της υγείας στις αρμοδιότητες των Δήμων (όπως μέσα από το διαδημοτικό δίκτυο υγείας). Κάτι τέτοιο θα εντείνει την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών αφού θα στηρίζεται στους πόρους του Δήμου και στη λογική της ανταποδοτικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες δε θα παρέχονται δωρεάν ή θα οδηγήσουν σε επιβολή νέων δημοτικών φόρων.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους. Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να είναι κατακερματισμένο αλλά να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με ευθύνη του κράτους.

Παλεύουμε για ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χωρίς καμια επιχειρηματική δραστηριότητα. Απαιτούμε να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε θέσεις πλήρους και μόνιμης απασχόλησης. Να ενισχυθεί το σύστημα υγείας με τα αναγκαία μέσα τόσο για την διακομιδή (EKAB) όσο και για την λειτουργία των ιατρείων και των χειρουργίων.

Η πρόληψη είναι ακρογιωναίος λίθος για την υγεία του λαού. Παλεύουμε για την ίδρυση Κέντρων Υγείας που να καλύπτουν πλήρως τον πλυθησμό κάθε Δημοτικής Ενότητας. Τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένα με το αναγκαίο προσωπικό και τα υλικά μέσα, με εργαστήρια και ιατρεία που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες με βάση το μέγεθος και την κατανομή του πληθυσμού σε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες (προληπτικοί έλεγχοι, διαγνωστικές εξετάσεις, παιδιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες, ενημέρωση της κοινότητας).

Τώρα να λειτουργήσουν τα ιατρεία στο Χορτιάτη, στο Φίλυρο, στο Ασβεστοχώρι.

Για το παιδιατρικό νοσοκομείο του Φιλύρου να ολοκληρωθεί η ανέγερση του με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και να λειτουργήσει ως ΝΠΔΔ στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παλεύουμε για την εξασφάλιση  από το κράτος της δωρεάν, πλήρους, σύγχρονης και απρόσκοπτης φαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους, την κατάργηση του 1€ ανά συνταγή και του ΦΠΑ στα φάρμακα.

Ενημερωθείτε

Οδυσσέας Μαάιτα

Υποψήφιος Δήμαρχος

2024 © Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας-Χορτιάτη