Για την προστασία των ζώων

Για την προστασία των ζώων

Τα τελευταία χρόνια εντείνεται το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα. Ειδικά στις ορεινές περιοχές του Δήμου μας: Χορτιάτης, Έξοχή, Ασβεστοχώρι και Φίλυρο το θέμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις αφού σε αυτές τις περιοχές σχηματίζονται αγέλες σκύλων με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Ένα νέο ζήτημα που έχει ανακύψει είναι η παρουσία μεγάλου πληθυσμού Αγριογούρουνων που πολλές φορές εντοπίζονται ακόμα και μέσα στα πλαίσια του αστικού ιστού.

Προφανώς το περιβάλλον και τα ζώα αποτελούν μία ενότητα που βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο. Χρειάζεται σεβασμός και μέτρα προστασίας τόσο του περιβάλλοντος όσο και των ζώων.

Τα προβλήματα προκύπτουν από την λανθασμένη αντίληψη που βλέπει τα κατοικίδια ως μια μορφή “κινούμενων λούτρινων” και που δεν λαμβάνει υπόψη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατοχή ενός ζώου.  Ταυτόχρονα η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η απομάκρυνση του ανθρώπου από το δάσος σε συνδυασμό με τη δημιουργία υβριδίων αγριογούρουνων και εκτατικά εκτρεφομένων χοίρων οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων και τελικά την διασπορά τους σε μεγάλες εκτάσεις.

Τα προβλήματα είναι εντοπισμένα. Τα ποσά που δαπανώνται από τον Δήμο για τα αδέσποτα κατοικίδια ζώα είναι μεγάλα στην κατεύθυνση όμως  της “καταστολής του προβλήματος”, κύρια μέσω των στειρώσεων, με συνέπεια το πρόβλημα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αυτό που χρειάζεται είναι

  • πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης των αιτιών που οδηγούν στην ύπαρξη των αδέσποτων ζώων.
  • Διαπαιδαγώγηση από τη μικρή ακόμα ηλικία για το σεβασμό και την προστασία των ζώων.
  • Μέτρα που θα καθιστούν πραγματικά υποχρεωτική  την εφαρμογή “τσιπ” σε κάθε ζώο που υιοθετείται από ανθρώπους, προωθώντας την υπεύθυνη ιδιοκτησία.
  • Μέτρα προώθησης της «υιοθεσίας» αδέσποτων  με ουσιαστική συμβολή και  του δήμου.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους συντήρησης και υγειονομικής κάλυψης των κατοικίδιων ζώων (πχ μείωσης συντελεστών ΦΠΑ στις τροφές  και  τις κτηνιατρικές υπηρεσίες που είναι στο 24%).
  • Ουσιαστική βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα ζητήματα προστασίας και φροντίδας των ζώων.
  • Μέτρα ουσιαστικής στήριξης του δασαρχείου με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα ελέγχου του πληθυσμού και της περιοχής κίνησης των αγριογούρουνων.

Ενημερωθείτε

Οδυσσέας Μαάιτα

Υποψήφιος Δήμαρχος

2024 © Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας-Χορτιάτη