Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των Ατόμων με Αναπηρίες.

Στη χώρα μας σήμερα, τα άτομα με σοβαρούς ή μέτριους περιορισμούς δραστηριότητες ή αναπηρία αποτελούν το 25% περίπου του πληθυσμού. Το 11-12% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν σοβαρή αναπηρία ή περιορισμό δραστηριότητας. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι ιδιαίτερα οξυμένη, λόγω της βάρβαρης-αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται σήμερα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, χωρίς βέβαια να υπάρχουν επίσημα στοιχεία από πλευράς του Δήμου.

Ιδιαίτερα τα τελευταία περίπου 15 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις περιέκοψαν και συνεχίζουν να περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες και τις υπηρεσίες στήριξης των ΑμεΑ, επειδή τις θεωρούν «κόστος» για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικά, στο 3ο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΑΝΕΛ – Ποτάμι, δίνεται κατεύθυνση για μείωση της συνολικής δαπάνης στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, από το 1% του ΑΕΠ στο 0,3% .Την ίδια στιγμή τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, του πανάκριβου φάρμακου, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Ειδικής Αγωγής, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού κ.α. Η αντιλαϊκή σκυτάλη απέναντι στα ΑμεΑ αποτυπώνεται και στην αντιδραστική «λειτουργικότητα»,που θα εφαρμοστεί σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας, με βάση «την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση», δημιουργώντας πρόσθετα φίλτρα ώστε οι κρατικές παροχές να χορηγούνται μόνο σε όσους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Η τελευταία βέβαια έχει καθυστερήσει ύστερα από τις αντιδράσεις του αναπηρικού κινήματος.

 

Η κατάσταση στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και η στάση της δημοτικής αρχής:

Η διοίκηση Καϊτεζίδη επί της ουσίας δεν έχει δώσει ουσιαστική λύση στα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν πολίτες του Δήμου μας! Έχει αρκεστεί στη πραγματοποίηση κάποιων  εκδηλώσεων π.χ  1ο  Φεστιβάλ ΑμεΑ,σε επισκέψεις σε δομές ΑμεΑ ή διορισμό εντεταλμένων Συμβούλων για τα ΑμεΑ καθώς και στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά-Άτομα με Αναπηρία. Την ίδια ώρα οι παλινωδίες για την εξεύρεση στέγης για το 2ο Ειδικό Σχολείο Πυλαίας είναι το αποκορύφωμα της έλλειψης ολοκληρωμένης πολιτικής της Διοίκησης του Δήμου για τα ΑμεΑ. Η ολοκληρωμένη προσβασιμότητα καθώς και οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ,  στα Δημοτικά κτήρια π.χ. ΚΕΠ Πυλαίας και Δημόσια κτήρια π.χ. ΟΑΕΔ στην Μαλακοπή, Δημόσιους χώρους και πλατείες  καθώς και στις επιχειρήσεις της περιοχής ευθύνης του Δήμου, βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μόνο κάτω απο την επιμονή της Λαϊκής Συσπείρωσης έγιναν (2) θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ και τοποθετήθηκε μικρός ανελκυστήρας για πρόσβαση στην αίθουσα του Δημαρχείου Πυλαίας, καθώς και υπόγεια θέση στάθμευσης στο Δημαρχείο στο Πανόραμα!                                                              

Αν και από το 2019 έχει υποβληθεί αίτημα από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ανταπόκριση για την υλοποίηση τους από τη Διοίκηση του Δήμου.                                                                 

Παλεύουμε για την ικανοποίηση των αναγκών των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους. Διεκδικούμε:

Κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας ΑμεΑ είναι η προσβασιμότητα και η συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή! Σε αντίθεση κατεύθυνση με τη σημερινή πολιτική κυβερνήσεων και Δήμων που καταδικάζει τους αναπήρους στην απομόνωση και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους με ατομική ευθύνη, διεκδικούμε:  

 • Γενναία χρηματοδότηση, με αύξηση των κοινωνικών δαπανών και μόνιμο προσωπικό για τις υπηρεσίες του Δήμου.
 • Ουσιαστική μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ, για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό από 50% και άνω.
 • Διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΥΑΠΧ, για τη μείωση ή απαλλαγή κατά 50% από τα τέλη ύδρευσης για  τα ΑμεΑ  και τις οικογένειες με ΑμεΑ.  
 • Επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των ειδικών σχολείων του Δήμου μας. Συντήρηση των υπαρχόντων κτηρίων.
 • Εκπόνηση από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου εξ αρχής, ενός λεπτομερούς και πλήρους αρχείου, για την καταγραφή των ΑμεΑ,των στοιχείων και των αναγκών τους, ώστε να διευθετεί προβλήματα ή δυσκολίες (γραφειοκρατικές, υγειονομικές, επισιτιστικές) και να παρεμβαίνει, διευκολύνοντας όσους χρήζουν βοήθεια.
 • Τη συγκρότηση ομάδας έργου του Δήμου, με την συμμετοχή φορέων της αναπηρίας με σκοπό τη μελέτη και εισήγηση σχετικά με την «Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία ή μη, στους Δημόσιους Χώρους, Υπηρεσίες, Χώρου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Εργασίας και Δημόσιων Συγκοινωνιών» .
 • Καταγραφή και χαρτογράφηση των Ατόμων με Αναπηρίες, ώστε σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, να προστρέξει η πυροσβεστική υπηρεσία για διάσωση, αξιοποιώντας και το διαδίκτυο. Ένα σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία του Δήμου με το Α.Π.Θ. και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 • Μελέτη καταγραφής προσβασιμότητας των υπηρεσιών του Δήμου μας, προκειμένου να γίνουν προσβάσιμες προς όλους και μελέτη εργασιών – παρεμβάσεων για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις υπηρεσίες του Δήμου μας, συγκεκριμένα σε κάθε υπηρεσία ώστε να καταστούν προσβάσιμες για την αυτόνομη διακίνηση των ΑμεΑ.
 • Αναβάθμιση των παιδικών χαρών για τη δυνατότητα πρόσβασης και αναψυχής ΑμεΑ.
 • Αναβάθμιση των χώρων στάθμευσης ΑμεΑ σε όλο το Δήμο (οριοθέτηση και ειδική σήμανση θέσεων).
 • Εργονομικές ανακατασκευές για εργαζόμενους ΑμεΑ.
 • Προσβασιμότητα σε τουριστικούς προορισμούς του Δήμου, με δημιουργία εφαρμογών σε ιστοσελίδες και κινητά, έκδοση τουριστικών οδηγών. Προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε πολιτιστικούς χώρους του Δήμου.
 • Δίκτυο ολοκληρωμένων υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης οικογενειών που φροντίζουν παιδιά/άτομα με αναπηρίες, με δημιουργία γραφείου «Υποστήριξης-Ενημέρωσης των Ατόμων με Αναπηρία», που θα συνεργάζεται με τις κοινωνικές υπηρεσίες Νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΑΕΔ κλπ.
 • Ενίσχυση αθλητικών υποδομών και δράσεων. Προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προσλήψεις εκπαιδευτών,υποδομές πρόσβασης σε αθλητικές εγκαταστάσεις,ράμπες, τουαλέτες,χώροι αποθήκευσης,αγορά αγωνιστικών αμαξιδίων,αποδυτήρια κλπ.
 • Αναβάθμιση υποδομών ΑμεΑ στα πεζοδρόμια του Δήμου, με ανακατασκευή ραμπών κατάλληλης κλίσης, αρχίζοντας σε πρώτη φάση σε κεντρικούς άξονες στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, στα πλαίσια υλοποίησης του έργου ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης.
 • Αναβάθμιση υποδομών ΑμεΑ στους φωτεινούς σηματοδότες, με προμήθεια και εγκατάσταση ηχητικής διάταξης τυφλών, με κουμπί κλήσης και ασύρματο πομποδέκτη.
 • Ελεύθερη στάθμευση για τους κατόχους κάρτας ΑμεΑ του Υπουργείου Συγκοινωνιών στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης. Αύξηση των αναπηρικών θέσεων στάθμευσης.
 • Δημιουργία Δημοτικού Κέντρου ΚΔΑΠ-ΜΕΑ,για τη δωρεάν και δημιουργική απασχόληση των ΑμεΑ, με διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης και μόνιμου προσωπικού.
 • Δημιουργία τμημάτων ένταξης σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία για παιδιά ΑμεΑ, με διεκδίκηση ανάλογου μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού και χρηματοδότησης.
 • Σχετικά με τον Αναπηρικό αθλητισμό, εξασφάλιση σταθερού και επαρκούς προγράμματος ωρών προπόνησης, σε γήπεδο προσβάσιμο και φιλικό προς τους χρήστες/ αθλητές, ώστε οι προπονήσεις τους να είναι συστηματικές και σεβαστές από τα υπόλοιπα σωματεία.
 • Αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, ώστε σε όσους συμπολίτες αδυνατούν να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να πάρουν τα αγαθά που δικαιούνται σε τρόφιμα, φάρμακα, είδη υγιεινής κ.τ.λ, να τους χορηγούνται στο χώρο τους.
 • Δημιουργία γραμμής Δημοτικής μετακίνησης, που να αφορά αποκλειστικά ΑμεΑ, προκειμένου να διευκολυνθούν κατόπιν ενημέρωσης οι επείγουσες τουλάχιστον ανάγκες μετακίνησης, καθώς και οι ανάγκες υγειονομικής φύσεως (Νοσοκομεία, ταμεία, δημόσιες υπηρεσίες – αρχικά), σε όσους πολίτες δε διαθέτουν μέσο μεταφοράς, μετακίνησης.
 • Αγορά miniBus για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση μεταφοράς των ΑμεΑ.
 • Παρεμβάσεις σε στάσεις των αστικών λεωφορείων,με κατάλληλες κατασκευές για πρόσβαση των ΑμεΑ.

Ενημερωθείτε

Οδυσσέας Μαάιτα

Υποψήφιος Δήμαρχος

2024 © Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας-Χορτιάτη