Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ: Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τις εκλογές του Μάη

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ: Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τις εκλογές του Μάη

«1. Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μάη 2014. Προηγήθηκαν όλο αυτό το μήνα συνεδριάσεις όλων των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος και της ΚΝΕ, καθώς και συνεδριάσεις των ΚΟΒ και ΟΒ σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα έγιναν συσκέψεις και εκδηλώσεις με φίλους και συνεργαζόμενους με το Κόμμα. Ο πλούτος των σκέψεων που αναπτύχθηκαν σε αυτές τις διαδικασίες αξιοποιήθηκε και ενσωματώθηκε στη σημερινή Απόφαση της ΚΕ για τις τελικές εκτιμήσεις. Η ΚΕ επίσης έθεσε πρόγραμμα και σχεδιασμό δράσης για το επόμενο διάστημα, το οποίο θα συγκεκριμενοποιήσουν τις επόμενες μέρες όλες οι Κομματικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Αφορά πρωτοβουλίες και δραστηριότητες στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, στις μαζικές λαϊκές οργανώσεις των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, των νέων, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεγάλο πολιτικό άνοιγμα σε όλη τη χώρα, πολύμορφες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, βιβλιοπαρουσιάσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, περιοδείες, καθημερινή συζήτηση και ανάπτυξη της πολιτικής πρότασης και των θέσεων του ΚΚΕ.

2. Συνοπτικά, στις ευρωεκλογές, το Κόμμα μας πήρε ποσοστό 6,11% και 349.817 ψήφους, σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό (4,5%) και τις ψήφους (277.227) του Ιούνη του 2012, εκλέγοντας 2 ευρωβουλευτές. Επίσης κέρδισε τους δήμους σε Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Ικαρία. Σημείωσε άνοδο και στις 13 περιφέρειες, φτάνοντας το 8,88% και 498.573 ψήφους. Ανοδο σημείωσε σε 214 δήμους και σε 50 δήμους το ποσοστό του ξεπέρασε το 10%. Η τριπλή αναμέτρηση του Μάη 2014 (ευρωεκλογές – περιφερειακές – δημοτικές εκλογές) ήταν μια σύνθετη αναμέτρηση με σοβαρές απαιτήσεις. Για πρώτη φορά το Κόμμα έδωσε μια τέτοια μάχη συνδυασμένα, με σύμπτωση χρονική, δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές, που σε σημαντικό βαθμό η καθεμιά έχει και τις δικές της απαιτήσεις και δυσκολίες, την ίδια στιγμή που και οι τρεις είχαν γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα. Η ΚΕ εκτιμά ότι σωστά κρίνουμε το αποτέλεσμα με βασικό μέτρο σύγκρισης τις εκλογές του Ιούνη του 2012, αφού κάθε φορά κρίνεις τα αποτελέσματα της συμμετοχής στις αστικές εκλογές με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες. Εξάλλου το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα.

3. Συνολικά το δυναμικό του Κόμματος και της ΚΝΕ, στη μεγάλη του πλειοψηφία, ανταποκρίθηκε, έδωσε παλικαρίσια τη μάχη. Εγινε ένα σημαντικό πολιτικό άνοιγμα με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, περιοδείες, μοίρασμα υλικού, ψηφοδελτίων. Η ΚΝΕ, της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της, αλλά και πολλά στελέχη της έδιναν για πρώτη φορά τη μάχη των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών, ανταποκρίθηκαν, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Συζήτησαν οργανωμένα με χιλιάδες νέους και νέες πανελλαδικά, ενώ μέσα στις εκλογές έδωσαν ταυτόχρονα και τη μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών που στέφθηκε με επιτυχία. Σημαντική συνεισφορά στην εκλογική μάχη είχαν αρκετοί συναγωνιστές συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ, καθώς και ένα δραστήριο τμήμα οπαδών και φίλων του Κόμματος. Στελέχωσαν τα ψηφοδέλτια του Κόμματος σε δήμους και περιφέρειες, ακόμα και το ευρωψηφοδέλτιο. Εκτιμάμε ότι χρειάζεται μια πιο συστηματική στήριξή τους από την ΚΕ και τις ΚΟ, με σταθερή και μόνιμη επαφή, που να περιλαμβάνει όχι απλά μια τυπική συνεργασία, συζήτηση και ανταλλαγή γνώμης, αλλά και συγκεκριμένες χρεώσεις συμμετοχής σε αγώνες και δράσεις του Κόμματος, πιο ουσιαστική γνωριμία με την κοσμοθεωρία μας, την κομματική φιλολογία και τις εκδόσεις μας από τη «Σύγχρονη Εποχή», αλλά και την ΚΟΜΕΠ, τον «Ριζοσπάστη» κλπ. Οι ΚΟ ήρθαν σε επαφή με νέες δυνάμεις, νέες ηλικίες, εργαζόμενους, λαϊκά στρώματα που παλιότερα ψήφιζαν άλλα κόμματα, εντόπισαν ένα τμήμα ψηφοφόρων που επανήλθε ή ήρθε για πρώτη φορά στο Κόμμα, γιατί στην πορεία των εξελίξεων πείστηκε ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μεγάλο βαθμό συμφώνησε με προειδοποιήσεις και θέσεις μας.

4. Η εκλογική μάχη γενικά δόθηκε ενιαία σε όλη τη χώρα, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 25ης Μάη και με ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στους δύο γύρους όπου κατεβάζαμε συνδυασμούς και όπου περάσαμε στον β’ γύρο. Η βασική αυτή κατεύθυνση της ΚΕ πέρασε στη δράση των Κομματικών Οργανώσεων, με επίμονη δουλειά των καθοδηγητικών οργάνων. Παρότι μπορούμε να εκτιμήσουμε συνολικά ότι υπήρξε σε αυτή την πορεία πρόοδος, εντούτοις χρειάζεται καλύτερα να κατανοηθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο του τι σημαίνει ενιαία μάχη. Εντοπίζονται συγκεκριμένες αδυναμίες, λαθεμένες απόψεις, απολυτότητες που πρέπει να ξεπεραστούν. Σε σχέση με παλιότερες μάχες δημοτικών εκλογών, δόθηκε με πιο ενιαία λογική η μάχη, γεγονός που έχει να κάνει και με το ότι σε βάθος χρόνου είχαν ξεκαθαριστεί μια σειρά ζητήματα, έγκαιρα, ακόμα από την προηγούμενη μάχη των τοπικών εκλογών πριν 4 χρόνια. Χρειάζεται όμως να κατανοηθεί επαρκώς ότι το ενιαίο της μάχης έχει να κάνει κυρίως με το περιεχόμενο, που συμπυκνώνεται στο στόχο για ισχυρό ΚΚΕ παντού, για ανασυγκρότηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος παντού, προώθηση της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας παντού, για τη διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού, με την προβολή της αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής γραμμής, η οποία αφορά και τους δήμους, και τις περιφέρειες, και την ΕΕ, με εξειδίκευση κατά τομέα και κλάδο, με συνεκτικό και ενιαίο μέτωπο διεκδικήσεων και στόχων πάλης. Το ενιαίο της μάχης δεν αφορά μόνο την προεκλογική περίοδο, αφορά κυρίως την καθημερινή δράση μας στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Από την άποψη αυτή χρειάζεται ιδιαίτερα να προσέξουμε έτσι ώστε να μην εγκλωβιζόμαστε αποσπασματικά σε κάθε ξεχωριστό δήμο, σε επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά, αλλά πατώντας πάνω σε αυτά και αντιμετωπίζοντάς τα, να ενιαιοποιούμε την πάλη, όλο και περισσότερο σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, να δένεται πιο στενά, δημιουργικά με τους κεντρικούς στόχους, την πολιτική μας πρόταση. Επισημαίνουμε, ιδιαίτερα για τους δήμους και τις περιφέρειες, ότι υποτιμήσαμε το γεγονός ότι αρκετές δημοτικές πλειοψηφίες, παρότι είναι τμήμα του κρατικού μηχανισμού, σχετικά νωρίς προσαρμόστηκαν, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, οργανώνοντας αλληλεγγύη, συσσίτια, εξοικονομώντας κονδύλια για εργαζόμενους που βιώνουν την απόλυτη εξαθλίωση κλπ., ενώ την ίδια στιγμή η συνολική τους πολιτική στήριζε ή κάλυπτε τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές.

5. Η βασική εκτίμηση του αποτελέσματος εγκρίθηκε από τις ΚΟΒ. Γενική μας εκτίμηση παραμένει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εκφράζει τάση χειραφέτησης σε αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Στην πρώτη ανακοίνωση της ΚΕ εκτιμούσαμε ότι: «Τα ποσοστά αυτά του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές – δημοτικές εκφράζουν τάση επανασυσπείρωσης γύρω από το ΚΚΕ και απήχησης των θέσεών του σε νέους ψηφοφόρους. Εκφράζουν επίσης, σε ένα ποσοστό, αποδοχή της θεμελιακής θέσης του ΚΚΕ ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο». Θεωρούμε ότι βασικά μπορούμε να μείνουμε σε αυτήν την εκτίμηση, χωρίς όμως να υπερβάλλουμε αυτό το στοιχείο τόσο για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όσο και των τοπικών εκλογών. Εχει σημασία να κατανοείται ότι σε τέτοιες συνθήκες, είναι σημαντικό το Κόμμα να αντέχει, να σταθεροποιείται, να οργανώνεται, να ισχυροποιείται σε όλους τους τομείς που κυρίως αφορούν την απόφασή μας να είμαστε, να κατακτάμε και να γινόμαστε όλο και περισσότερο «παντός καιρού». Η αντικειμενική καταγραφή της εκτίμησής μας για το εκλογικό αποτέλεσμα έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δεν πρέπει να περάσει η παραμικρή αυταπάτη, να μην οδηγήσει σε καμία επανάπαυση ότι η εκλογική αυτή επιρροή του Κόμματος, όπως εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, είναι παγιωμένη, εξασφαλισμένη, δεδομένη. Η επίδραση του οπορτουνισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, η λογική της κυβερνητικής αστικής διαχείρισης θα συνεχίζουν να δυσκολεύουν τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από αυταπάτες και δήθεν εύκολες λύσεις. Οπωσδήποτε αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση υποτίμηση των δυνατοτήτων για παραπέρα απεγκλωβισμό, για απόσπαση δυνάμεων, που βλέπουν στο ΚΚΕ ένα αποκούμπι και προσβλέπουν σε αυτό με εμπιστοσύνη. Και το 6,11% των ευρωεκλογών και το 8,88% των περιφερειών αντανακλούν αυτήν τη δυνατότητα. Θέλει καλύτερη μελέτη για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και στις τρεις εκλογικές μάχες του Μάη 2014 και κατά περιοχή και δήμο, από και προς άλλα κόμματα.

Στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών του ΚΚΕ εκφράστηκε εκλογικά με καταδίκη των συνδυασμών των άλλων κομμάτων, ψηφίζοντας λευκό και άκυρο, με βάση την κατεύθυνση της ΚΕ του Κόμματος.

Θα πρέπει σοβαρά να πάρουμε υπόψη ότι, σε ένα σημαντικό βαθμό, έχει ανανεωθεί η εκλογική επιρροή του Κόμματος τα τελευταία χρόνια. Ο στόχος θα πρέπει να είναι μια πιο σταθερή ιδεολογικοπολιτική δουλειά με όλους, η απόκτηση καθημερινών δεσμών μαζί τους, στους τόπους δουλειάς, σπουδών και κατοικίας, με προσπάθεια ένταξής τους στο συλλογικό αγώνα, στα σωματεία, στους φορείς της Συμμαχίας, με σταθερή σχέση ενημέρωσης και συζήτησης μαζί τους, όλο το επόμενο διάστημα, χωρίς διακοπές.

Προκύπτει άμεσα και επιτακτικά το καθήκον και η αναγκαιότητα της σύσφιξης των σχέσεων του Κόμματος, από την Κεντρική Επιτροπή έως την κάθε Κομματική Οργάνωση, με τους εργαζόμενους που έκαναν το βήμα, βρέθηκαν στο πλάι του ΚΚΕ, το ενίσχυσαν στις εκλογές. Φυσικά, δεν είναι ένα απλά οργανωτικό – τεχνικό ζήτημα αλλά κυρίως η οικοδόμηση στέρεων πολιτικών δεσμών μέσα στη δράση. Απαιτείται να συζητάμε πιο βαθιά ζητήματα στρατηγικής, να οξύνουμε το ταξικό κριτήριο, ζήτημα φυσικά που έχει να κάνει με το πώς το δυναμικό του Κόμματος μπορεί με επάρκεια και πειστικά να εκλαϊκεύει τις θέσεις του Κόμματος, να διεξάγει την ιδεολογική και πολιτική πάλη, πράγμα που σημαίνει πιο πλούσια και ζωντανή ιδεολογικοπολιτική συζήτηση στις ΚΟΒ, αξιοποίηση καθημερινά του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ, του βιβλίου, γενίκευση της πείρας. Ηδη υπάρχει μια κατασταλαγμένη πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί. Ιδιαίτερα μετά το 2012, ξεκίνησε μια πιο εύστοχη προσπάθεια, μέσα στο Κόμμα, μέσα στο μαζικό κίνημα, προετοιμασίας δυνάμεων, δουλειά που διευκολύνθηκε από την προετοιμασία και τη συζήτηση των υλικών του 19ου Συνεδρίου, όπως επίσης με εκδηλώσεις, συσκέψεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά. Σε φάσεις που δεν είναι εκλογικές, όπως τώρα, δεν πρέπει να υποχωρεί η δουλειά που πρέπει να κάνει το Κόμμα ως επαναστατική πρωτοπορία και να συνεχίζεται ο σχεδιασμός της δράσης, ως ένα βαθμό, πάλι με εκλογικά κριτήρια. Ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάζει αυτός ο σχεδιασμός σε επίπεδο Τομέα και ΚΟΒ. Τα παραπάνω ζητήματα πρέπει να αποτελέσουν το βασικό θέμα προβληματισμού, συζήτησης, ελέγχου, καταμερισμού δουλειάς και πρακτικού σχεδιασμού σε όλες τις ΚΟΒ και ΟΒ. Με τους φίλους και οπαδούς, ιδιαίτερα, πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους όχι μόνο τις εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά κυρίως τι είναι και πώς θα προχωρήσει η ανασύνταξη του κινήματος, πώς θα δουλέψουμε για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, πώς θα πάμε πλατιά την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, που ξεκινά από σήμερα με μέτωπα πάλης και φτάνει μέχρι την εξουσία, η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

6. Το γεγονός ότι ήταν η πρώτη εκλογική μάχη που δώσαμε μετά το 1991, χωρίς το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902», των οποίων η συμβολή τα προηγούμενα χρόνια ήταν σημαντική, είχε οπωσδήποτε επιπτώσεις αφού, όπως εκτιμούσαμε, ένα τμήμα του κομματικού δυναμικού και των οπαδών που έχει πολύ αδύνατους δεσμούς με το διάβασμα και τον κομματικό Τύπο, ενημερωνόταν από τα Μέσα αυτά, τουλάχιστον σε βασικά ζητήματα της πολιτικής γραμμής. Το γεγονός αυτό επιφόρτισε με πρόσθετα καθήκοντα τα επιτελεία του Κόμματος για τη συνολική ανάπτυξη της προπαγάνδας, την ενίσχυση του ρόλου των άλλων κομματικών Μέσων, του «Ριζοσπάστη», του πόρταλ, αλλά και της δουλειάς του Γραφείου Τύπου, την αξιοποίηση του διαδικτύου, των άλλων μορφών μαζικής επικοινωνίας. Θετικά εκτιμάται συνολικά η δουλειά του κομματικού Τύπου. Ο «Ριζοσπάστης» συνέβαλε με την αρθρογραφία, τη θεματολογία, τα επιχειρήματα, συνολικά στη διεξαγωγή της εκλογικής μάχης, στον εξοπλισμό των κομματικών μελών, των οπαδών, όσων τον αγόραζαν και τον μελετούσαν. Η χαμηλή ακόμα κυκλοφορία, παρά τις κάποιες εξορμήσεις, αποδεικνύει και το σοβαρό πρόβλημα που έχουμε ακόμα στον τομέα αυτό. Σημαντική ήταν η προσφορά του «Οδηγητή» σε όλες τις εκδόσεις του τις προεκλογικές, ήταν πραγματικό εργαλείο βοήθειας για τα μέλη της ΚΝΕ. Φαίνεται ότι αναπτύσσεται ένα αξιόλογο δυναμικό στελεχών της ΚΝΕ που αρθρογραφούν, μπορούν να εκλαϊκεύσουν τη γενική γραμμή. Αξιόλογη ήταν η δουλειά του πόρταλ του «902». Επίσης, οι εκδόσεις της ΚΟΜΕΠ του τελευταίου χρόνου με την εύστοχη αρθρογραφία, οι εκδόσεις του ιδεολογικοπολιτικού βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με τις συγκεκριμένες επιλογές. Βήματα έγιναν και στην αξιοποίηση του διαδικτύου. Αξιόλογη ήταν συνολικά η δουλειά του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.

7. Σχετικά με το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, στην πρώτη ανακοίνωση της ΚΕ επισημάναμε ότι: «Με το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που άσκησαν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική του ευρωμονόδρομου. Το συνολικό αποτέλεσμα, όμως, δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά “νέο πολιτικό σκηνικό” προς όφελος του λαού». Συνολικά το πολιτικό σύστημα και η επιχειρούμενη αναμόρφωσή του δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχει ρευστότητα, η οποία βασικά οφείλεται στη δυσκολία διαχείρισης. Εχουν, για παράδειγμα, σπάσει συμμαχίες παραδοσιακές της αστικής τάξης με τμήματα μεσαίων στρωμάτων, έχει διαταραχθεί η επιρροή των παραδοσιακών αστικών κομμάτων σε μεσοστρώματα που πλήγηκαν σοβαρά τα χρόνια της κρίσης. Το να υπάρξει πραγματική ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού σκηνικού, αλλαγή ριζική του αρνητικού συσχετισμού, έστω να ανοίξει αυτός ο δρόμος, έχει να κάνει κυρίως με την ίδια την αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας με πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης και του κινήματός της και με κατεύθυνση αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική.

8. Συνεχίζεται η διαδικασία φθοράς των 2 κλασικών αστικών κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που το 2012 βρέθηκαν απότομα να μην μπορούν να παίξουν τον παραδοσιακό ρόλο της εναλλάξ προώθησής τους στην αστική κυβέρνηση και τους οδήγησε σε συγκυβέρνηση, με τη βοήθεια και άλλων (ΛΑ.Ο.Σ. αρχικά, ΔΗΜΑΡ στη συνέχεια). Η ΝΔ σημείωσε νέα απώλεια στις ευρωεκλογές. Κυρίως διοχετεύτηκε προς τη φασιστική ΧΑ ή σε άλλες εθνικιστικές δυνάμεις, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. κλπ., που δεν έπιασαν το πλαφόν του 3%, όμως συνολικά προσεγγίζουν τις 500.000 ψήφους. Ρευστή είναι η προοπτική εξέλιξης για τη ΝΔ ως νεοφιλελεύθερο αστικό κόμμα, με διεργασίες που ήδη συντελούνται, όμως δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί. Κυρίως κατευθύνονται σε μια προσπάθεια από τη μια μεριά ανοίγματος προς εθνικιστικές δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα και συγκράτησης δυνάμεων της λαϊκής δεξιάς, που προσανατολίζονται σε λιγότερο αστικές δυνάμεις, σε νέα μεσαία στρώματα, με ευρωπαϊκή διάσταση, αυτό που σχηματικά τους προσδιορίζει ως «κέντρο». Ταυτόχρονα παρουσιάζεται ρευστή η κατάσταση ως προς την πορεία άλλων σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων, π.χ. της ΕΛΙΑΣ, που ήταν το βασικό εκλογικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συσπείρωσε ορισμένες δυνάμεις, όμως σε μικρότερο εκλογικό ποσοστό από τον Ιούνη του ’12, ενώ καταποντίστηκε η ΔΗΜΑΡ. Σε μεγάλο βαθμό ωφελήθηκε το νέο σχήμα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, που εμφανίστηκε με περισσότερο ασαφή και θολά συνθήματα. Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα διαθέτουν ακόμα σοβαρές εφεδρείες με βάση το χαρακτήρα και το ρόλο τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΕΛΙΑΣ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Συνολικά υπάρχει πισωγύρισμα στη λαϊκή συνείδηση, μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση. Επιβεβαιώνεται ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν εκφράζουν τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Η πιο ακραία έκφραση αυτής της αναντιστοιχίας είναι το υψηλό ποσοστό της ΧΑ.

9. Η ναζιστική ΧΑ διατηρεί υψηλά ποσοστά. Το τελευταίο διάστημα, δίπλα στους άλλους παράγοντες που ενίσχυσαν τη ΧΑ και τους οποίους επανειλημμένα έχει αναδείξει το ΚΚΕ, πρέπει να προστεθεί η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, που τους αντιμετώπισαν ως εκλογική πελατεία. Είναι άλλο πράγμα η απομόνωση της ΧΑ με στόχο να χάσει λαϊκές ψήφους και άλλο η καιροσκοπική και επικίνδυνη τακτική των άλλων κομμάτων που καλλιεργούν λογική ανοχής και απενοχοποίησης με σκοπό την αλίευση ψήφων. Κι αυτό έγινε ακόμα και με τη συμμετοχή χρυσαυγιτών σε δημοτικούς συνδυασμούς, σε όλη τη χώρα, κάτω από την ομπρέλα των «ανεξάρτητων», που στηρίζονταν και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, κατά περίπτωση. Το ΚΚΕ θα αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στο κίνημα, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, μέσα στη νεολαία, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η στήριξη της ΧΑ από μηχανισμούς του συστήματος, από τμήματα του κεφαλαίου, από την πολιτική της ΕΕ. Κυρίως όμως πρέπει καλύτερα να αποκαλύψουμε με επιχειρήματα το χαρακτήρα και το ρόλο της ΧΑ. Χρειάζεται να αποκαλύψουμε ότι πίσω από τους ψευτολεονταρισμούς, τους «ψευτοτσαμπουκάδες», τον καταγγελτικό λόγο για τους «κλέφτες», τους υπουργούς, τους βουλευτές κλπ., βρίσκεται μια οργάνωση εγκληματική του συστήματος, στήριγμα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και από εδώ πηγάζει ο ρόλος της στις σημερινές εξελίξεις. Το γεγονός αυτό δεν αλλάζει επειδή κάποια τμήματα της ηγεσίας της βρίσκονται στη φυλακή, δεν πρέπει να μπερδεύει, να θολώνει τα πραγματικά ριζοσπαστικά επιχειρήματα, την ουσία των φαινομένων, να δημιουργείται σύγχυση. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν στην πραγματικότητα υπέρ της ΧΑ και ΜΜΕ, με την υπερβολική προβολή των δραστηριοτήτων της, ακόμα και των διαφόρων «ακροτήτων – σόου» μέσα στη Βουλή, με τον τρόπο που αυτά παρουσιάζονται.

10. Το εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως των ευρωεκλογών δείχνει ότι στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, κυρίως μετά τον Ιούνη του 2012, ενισχύεται η τάση υποκατάστασης του αισθητά αποδυναμωμένου ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από το 5% βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτά τα 2 χρόνια η στάση του συνοδεύτηκε από αναδίπλωση ως προς τη στήριξη απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων, με εξαίρεση κάποιων επιλεγμένων μεσαίων στρωμάτων, όπως επίσης της ΕΡΤ, των εκπαιδευτικών, κάποιων άλλων κλάδων του Δημοσίου. Δίνει εξετάσεις στους καπιταλιστές εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να πείσει ότι είναι κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει προς όφελος των δικών τους συμφερόντων, εκτονώνοντας την εργατική και λαϊκή δυσαρέσκεια. Στην ουσία προσπαθεί να διαχειριστεί μια αντιφατικότητα που έχουν όλα τα σχετικά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Αν και ένα μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν με αυτή τους την επιλογή σε έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση μιας ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Το εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας περίπου τα ποσοστά του Ιούνη 2012, διαμορφώθηκε σε συνθήκες κάτω από την πίεση της άμεσης κυβερνητικής εναλλαγής ως δήθεν ανάσχεση στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική. Ωστόσο, η διαχειριστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον φέρνει σε πραγματική αντίθεση με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση, κάτι που φάνηκε ακόμα πιο καθαρά αμέσως μετά τις εκλογές, με την ομιλία του στον ΣΕΒ, με τις παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες κ.α. Ερχεται σαν συνέχεια και των προηγούμενων τοποθετήσεών του προεκλογικά. Φυσικά, η ανάγκη να διατηρήσει «αριστερό» προφίλ – υπάρχει και σχετικά μεγάλη πίεση στο εσωτερικό του αφού βασικές δυνάμεις οργανωμένες προέρχονται από το «αριστερό» οπορτουνιστικό ρεύμα με ένα βέβαια συνονθύλευμα τάσεων – γίνεται αντικειμενικά και το σημείο τριβής, αστικής πίεσης για τη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, ώστε να γίνει πλήρως αποδεκτός ως πυρήνας μιας εναλλακτικής αστικής διακυβέρνησης. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έχει αποκτήσει ερείσματα σε διεθνούς εμβέλειας κέντρα, αν και έχει περιορίσει τις αντι-ευρώ κορόνες στελεχών του, αν και μπόρεσε να διαμορφωθεί σε ενιαίο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, ακόμα δεν κατόρθωσε να επιλεγεί ως η επόμενη κυβερνητική λύση από σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου, των ΜΜΕ και των άλλων μηχανισμών μέσω των οποίων χειραγωγείται η λαϊκή πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και επεδίωξε να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα καταγραφής μιας ισχυρής πρωτιάς, με δυνατότητα να ελέγξει ως βασικό κυβερνητικό κόμμα την πλειοψηφία των βουλευτών της επόμενης Βουλής, το αποτέλεσμα δεν έδωσε τελικά μια τέτοια καθαρή ισχυρή τάση, ενώ προβληματικό καταγράφεται και το αποτέλεσμά του στις περιφερειακές εκλογές. Η αντιπαράθεση πρέπει να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, με επιχειρήματα σε καθημερινή βάση. Βήματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν και στην αντιμετώπιση άλλων οπορτουνιστικών σχημάτων και ομάδων, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Plan B του Αλαβάνου και απέδωσαν. Δεν χρειάζεται να υποτιμηθούν και αυτοί οι σχηματισμοί, που μαζί με το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν άμεση επαφή και συντονισμό με ορισμένους διαγραμμένους από το Κόμμα και διαφωνούντες με το Πρόγραμμα και τις Θέσεις του Κόμματος. Οσοι – άλλοτε με την κουκούλα της διαδικτυακής ανωνυμίας, άλλοτε με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και αποτυχημένες απόπειρες υπονόμευσης της ενότητας του Κόμματος – ευελπιστούν να μετατοπίσουν το Κόμμα από το Πρόγραμμά του, ματαιοπονούν. Θα πάρουν την αγωνιστική απάντηση των χιλιάδων μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των χιλιάδων οπαδών και φίλων του Κόμματος, των συνεργαζόμενων μαζί του στις καθημερινές μάχες.

11. Συμπερασματικά, οι ευρωεκλογές αποτύπωσαν ουσιαστικά στασιμότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μείωση για τη ΝΔ, αναχαίτιση της προηγούμενης τάσης συρρίκνωσης σε επίπεδα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, μια σχετική δυναμική για το Ποτάμι και καταποντισμό της ΔΗΜΑΡ, ενώ εμφανίστηκε μια ακόμα μεγαλύτερη και άμεση εμπλοκή στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές των ίδιων των επιχειρηματιών, μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, προκειμένου να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικότερα τα συμφέροντά τους, με αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Τέλος, η παρουσία του εθνικιστικού τουρκικού κόμματος DEΒ στη Θράκη και τα ποσοστά που αυτό συγκέντρωσε, είναι αποτέλεσμα αφ’ ενός των χρόνιων διακρίσεων των κυβερνήσεων σε βάρος της μειονότητας, αφ’ ετέρου της σχεδιασμένης παρέμβασης της τουρκικής αστικής τάξης και άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών, για τον έλεγχο των εξελίξεων στην περιοχή, μπροστά στην ένταση των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων για τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, του φυσικού αερίου κλπ. Ταυτόχρονα, παρότι διαφορετικού μεγέθους πρόβλημα, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το αποτέλεσμα του «Ουράνιου Τόξου» στη Δυτ. Μακεδονία, ιδιαίτερα στη Φλώρινα (όπου πήρε 3,17%). Οπωσδήποτε είναι σε εξέλιξη η συνολική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, η δημιουργία νέων σχημάτων – αναχωμάτων στη ριζοσπαστικοποίηση, κάτι που πρέπει πολύ συγκεκριμένα να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα.

12. Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι αρνητικό για τους λαούς. Αναδεικνύει την ανάγκη της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και της ισχυροποίησης των ΚΚ που μένουν πιστά στη μαρξιστική – λενινιστική κοσμοθεωρία, στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό, που δεν έχουν μεταλλαχθεί σε οπορτουνιστική ή σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, καθώς και της ανασυγκρότησης και ισχυροποίησης των μαζικών λαϊκών κινημάτων σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Η διάχυτη λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ, στην πολιτική και τους θεσμούς της, που εκφράσθηκε και με τη μαζική αποχή από τις ευρωεκλογές σε πολλά κράτη – μέλη, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης εμπειρίας των λαών της ΕΕ, αντί να αποκτά αντιμονοπωλιακό και αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, παγιδεύεται σε συντηρητικά, αντιδραστικά κόμματα, σε εθνικιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις, φασιστικές οργανώσεις, του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού», τα οποία υπηρετούν επιδιώξεις διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου. Αυτά τα τμήματα του κεφαλαίου επιζητούν την αναμόρφωση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ακόμη και με αποχώρηση χωρών από αυτές, προκειμένου να υπηρετήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Αυτά τα κόμματα δεν αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική, την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την ένταξη σε κάποιας μορφής ιμπεριαλιστική συμμαχία. Συνεπώς δεν αποτελούν λύση για τους λαούς της Ευρώπης. Σοβαρή ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση έχουν τα κόμματα που συσπειρώνονται στο «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» που ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και Κομμουνιστικά Κόμματα που έχουν εγκαταλείψει την πάλη ενάντια στην ΕΕ και για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Τα κόμματα αυτά, με την πολιτική εξωραϊσμού της ΕΕ, τη συμβιβαστική στάση τους στο κίνημα, με τη συμμετοχή τους σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, ζημίωσαν το εργατικό – λαϊκό κίνημα στις χώρες τους, το οδήγησαν σε ήττα, αφήνοντας τους εργαζόμενους σε αυτές τις χώρες εκτεθειμένους στο λαϊκισμό αντιδραστικών και φασιστικών κομμάτων. Επιβεβλημένη αποδείχτηκε η αποχώρησή μας από την ευρωομάδα της GUE/NGL στην οποία συμμετείχαμε μέχρι σήμερα, αφού πλήθυναν τα κρούσματα υποκατάστασης του συνομόσπονδου χαρακτήρα της ομάδας από το «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), διαστρέβλωσης και αποσιώπησης θέσεων του ΚΚΕ, οι αντιδραστικές τοποθετήσεις και θέσεις του προεδρείου και άλλων δυνάμεων της ευρωομάδας για μια σειρά διεθνή ζητήματα, όπως για την Κούβα, την επέμβαση της ΕΕ στη Λιβύη, στη Συρία, πρόσφατα στην Ουκρανία κ.λπ. Η ορθότητα της απόφασης της ΚΕ επιβεβαιώνεται και από την ίδια την εξέλιξη, όπου στο δυναμικό της GUE εντάχθηκαν το «Κόμμα για τη νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης», τα κόμματα «προστασίας των ζώων», ενώ οι αρχές λειτουργίας αυτής της ευρωομάδας, που πρόσφατα ψηφίστηκαν, έχουν τη σφραγίδα του ΚΕΑ, στην πραγματικότητα τελειώνει και ο συνομόσπονδος χαρακτήρας της Ομάδας κ.ά.

13. Με τους εκλεγμένους δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους το Κόμμα θα δώσει μάχες για να αποκαλύψει στο λαό αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται τόσο στην ΕΕ όσο και σε κεντρικό επίπεδο από κυβέρνηση – επιχειρηματίες – κρατικό μηχανισμό. Στην πράξη θα φανεί πώς προσδιορίζουμε το γεγονός ότι είμαστε εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση.

Αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ σε Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Στεκόμαστε απέναντι στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, που την μετατρέπει σε Δήμο ΑΕ – Περιφέρεια ΑΕ, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο είναι συνέχεια των διαρθρωτικών αλλαγών των τελευταίων δεκαετιών, που επιταχύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Εχει σήμερα τη σφραγίδα του «Καλλικράτη», της δημοσιονομικής πειθαρχίας, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που έχουν νομοθετηθεί και αποτελούν στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου. Οι σχεδιασμοί τους για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μπροστά μας έχουμε τις νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις, που προετοιμάζουν με την τροποποίηση του «Καλλικράτη» και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προσδιοριστεί με το λεγόμενο «Οδικό Χάρτη».

Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης δεν αναιρείται στους 4 δήμους που θα αναλάβουν οι κομμουνιστές την ευθύνη της διοίκησης. Και σ’ αυτούς ισχύουν οι ίδιοι αντιλαϊκοί – αντεργατικοί νόμοι και αποφάσεις. Και οι 4 αυτές δημοτικές αρχές θα κληθούν να διαχειριστούν πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, καταργήσεις υπηρεσιών, διαθεσιμότητες, ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό κ.λπ.

Γι’ αυτό στους 4 δήμους που θα αναλάβουν την ευθύνη της διοίκησης και στους υπόλοιπους δήμους και περιφέρειες, οι προτάσεις και η δράση μας πρέπει να αναδεικνύουν τα αδιέξοδα της αστικής πολιτικής για το λαό σε όλα τα επίπεδα της κρατικής διοίκησης, να παίρνουμε επιθετικές πρωτοβουλίες, που να αποκαλύπτουν τα όρια της αστικής διαχείρισης, τα εμπόδια που βάζει η εξουσία κεφαλαίου και ΕΕ, να είμαστε δύναμη έκφρασης και δράσης λαϊκής – εργατικής αντιπολίτευσης.

Να λειτουργούμε με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, την παρεμπόδιση – καθυστέρηση των αντιλαϊκών μέτρων, την προσπάθεια ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, την αποκάλυψη των σχεδιασμών κυβέρνησης – ΕΕ, την ενίσχυση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, την ανάδειξη της πρότασης διεξόδου του Κόμματος. Να συγκρούονται οι δήμαρχοι με τους αστικούς μηχανισμούς, με το πλαίσιο λειτουργίας της ίδιας της Τοπικής Διοίκησης. Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν αμέσως με την ανάληψη της διοίκησης τα ζητήματα της χρηματοδότησης, των προϋπολογισμών, τη συζήτηση για τα ανταποδοτικά τέλη, για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, τα τεχνικά προγράμματα, την αξιολόγηση του προσωπικού που οδηγεί σε νέο κύμα απολύσεων, την στελέχωση των υπηρεσιών, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

Βασικές αιχμές πάλης για το επόμενο διάστημα είναι οι παρακάτω:

  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση, για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μείωση των ανταποδοτικών τελών, ουσιαστική ελάφρυνση και ρύθμιση παλαιών οφειλών για τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.
  • Διεκδικούμε χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους – ΕΣΠΑ/ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, όπως λέγεται το νέο ΕΣΠΑ), που μπορούμε να αξιοποιήσουμε σύμφωνα με τις δικές μας ιεραρχήσεις, υποδομές και προγράμματα, που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
  • Αντιπαλεύουμε κάθε άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση (ΣΔΙΤ, παραχώρηση κ.λπ.) σε όλους τους τομείς, κάθε σύμπραξη ή προγραμματική σύμβαση με ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ κ.λπ.
  • Παίρνοντας υπόψη τα προβλήματα σε κάθε δήμο – περιφέρεια, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που υπάρχουν διαμορφώνουμε πρόταση για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό για να μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες κάθε τομέα.
  • Αναδεικνύουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να έχουν οι εργαζόμενοι σταθερή δουλειά.
  • Η εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Βρεφικοί – Παιδικοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ, ΚΑΠΗ κ.λπ.) με στόχο την κάλυψη των αναγκών, με ταυτόχρονη στελέχωσή τους και άμεση μείωση τροφείων και ανταποδοτικών τελών, αποτελεί προτεραιότητα. Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ταυτόχρονα αναδεικνύουμε τις αιτίες της φτώχειας και της εξαθλίωσης πλατιών λαϊκών στρωμάτων, διεκδικούμε πόρους και απαιτούμε όλα τα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.) να περνάνε και να εξασφαλίζονται από τις δημοτικές υπηρεσίες.
  • Διεκδικούμε μέτρα για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας, με βάση τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το Κόμμα για τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τη λαϊκή οικογένεια κ.λπ., συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του κινήματος.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

25 ΙΟΥΝΗ 2014»

Προηγούμενο Προκλητική προβολή της Χρυσής Αυγής απ’ την εφημερίδα “δήμων δρώμενα”

Ενημερωθείτε

Οδυσσέας Μαάιτα

Υποψήφιος Δήμαρχος

2024 © Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας-Χορτιάτη